Sarajevo Wine Weekend

Sarajevo Wine Weekend 2018-07-11T14:43:16+00:00

SARAJEVO WINE WEEKEND I FINA VINA

Završen ljetni festival vina Fina degustacija

U petak 22.06.2018., egzibicionim dijelom za vinsku publiku i Finom zabavom u Coloseum Clubu, završeno ljetno izdanje Sarajevo Wine Weekenda, naziva Fina degustacija.

Organizatori, Sarajevo Wine Weekend i kompanija Fina Vina, su u najavi festivala objasnili da je ovo izdanje nešto što će postati praksa. Između dvije centralne manifestacije najveće i najpoznatije izložbe vina u zemlji koja se tradicionalno održava u oktobru, organizirat će se i ljetni festivali, sa različitim tematikama. Primjerice, prošle godine je ljetni festival održan u Botaničkoj bašti zemaljskog muzeja i predstavila su se isključivo svježa vina iz berbe 2016., dok su prošlog vikenda u Narodnom pozorištu u Sarajevu bile najnagrađivanije regionalne vinarije. Publika je tako imala priliku probati i trenutno najveću zvijezdu svjetske vinske scene, liniju Opoka Slovenca Marjana Simčiča, nedavno proglašenog najboljom od na listi odabranih pedeset svjetskih vinarija čuvenog Luke Đardinija. Također, među izlagačima su bile i vinarije koje su premijerno predstavljene na bh. sceni, a njihova vina će kasnije ovog ljeta biti dostupna.

Iznenađenje za publiku je bila vinarija Chichateau iz Srbije, sa spektakularnom pričom i funky prezentacijom, koja nije uobičajena za vrhunske vinske etikete. Egzotični četverac iz Šišatovaca koji su, kako sami kažu, «poštovaoci garažnog vinarstva» izabrani kao favorit publike i s nestrpljenjem se očekuju njihova vina.

Festival kojem je nemoguće odoljeti – Sarajevo Wine Weekend – se naredni put održava 19. i 20.10. na već poznatoj lokaciji Doma Oružanih snaga BiH (Dom Armije).

Festival u brojevima

800+

domestic and foreign wine exhibitors

700+

registered media

25.000+

visitors

FOTOGALERIJE

4 SOBE GOSPOĐE SAFIJE

PRESS KONFERENCIJA

ZEMALJSKI MUZEJ